torstaina, lokakuuta 20, 2005

Sisäpiirin syyskunnostus

Näin syksyisin kannattaa käyttää hieman aikaa sisäpiirin valmistelemiseen talvea varten. Oikein hoidettuna laadukas sisäpiiri kestää vuosia ja ilahduttaa vielä seuraavaakin sukupolvea.

Kunnostaminen kannattaa aloittaa ensin ihan vaan silmäilemällä sisäpiiriä huolellisesti ja luomalla yleiskatsaus sen kunnosta. Yleissilmäilyyn kuuluu, että kaikki repsottavat ja korjausta vaativat kohdat luetteloidaan ja merkitään mustakantiseen muistikirjaan. (Jotkut käyttävät puna- tai sinikantista kirjaa. Mitähän tämäkin kertoo heidän luonteestaan).

On tärkeää tarkastella sisäpiiriä myös ulkoapäin. Riittää kun siirtyy hetkeksi sisäpiirin ulkopuolelle ja vaikka kävelee sen ympäri. Ulkoapäin kaikki mätien tomaattien ja kananmunien jäännökset näkyvät parhaiten.

Sisäpiirin puhdistukseen kannattaa käyttää haaleaa vettä, johon on liotettu hieman kuumaa vettä. Jotkut käyttävät puhdistukseen myös keitettyä vettä, johon liotetaan kylmää vettä. Joskus tarvitaan myös saippuaa. Sisäpiirin puhdistus suoritetaan juuriharjalla pitkin ja rauhallisin edestakaisin liikkein. Harjalla ei ole syytä hakata sisäpiiriä. Missään tapauksessa ei kannata käyttää painepesuria, sillä se saattaa vaurioittaa sisäpiirin herkkiä rakenteita. Jos maali on alkanut hilseillä, painepesuri saattaa tehdä pahaa jälkeä.

Puhdistuksen jälkeen kaikki repsottavat paikat korjataan. Korjaukseen on parasta käyttää ilmastointiteippiä sekä paperitulosteita sisäpiirin blogien postauksista. Pieni silaus maaliakaan ei ole pahitteeksi.

Joillakin on tapana peittää sisäpiiri talven ajaksi itseneulotulla peitteellä. Tämä saattaa miellyttää joidenkin silmää, mutta mitään varsinaista tarvetta siihen ei ole. Kunnollinen sisäpiiri kestää talven rasitukset peittelemättäkin. Täytyy muistaa, että sisäpiiri on nimensä mukaisesti suojassa pahimmilta sään vaihteluilta.

Jos sisäpiiri sijaitsee kovin tuulisella paikalla, kannattaa se kuitenkin ankkuroida kunnolla kiinni alustaansa esimerkiksi vaarnojen ja köysien avulla. Näin syysmyrskyt eivät pääse sitä riepottelemaan.

Jos haluaa, voi sisäpiiriin porailla reikiä, joista voi kurkistella ulospäin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että joku voi myös kurkkia niistä sisään. Sitä paitsi niistä voi tihkua kaikenlaista epämiellyttävää.

Kunnostuksen jälkeen suoritetaan sisäpiirin koeajo. Sisäpiiri ajetaan top-listalle ja seurataan ympäristön reaktioita. Mikäli paska alkaa lentää, on kunnostukseen syytä olla tyytyväinen.