maanantaina, toukokuuta 23, 2005

Kestämättömiä tilanteita maanalaisessa organisaatiossa

Helsingin kaupungin joukkoliikennelautakunta on kertonut suunnitelmistaan muuttaa metrojunat automaattisiksi. Matkustajan kannalta tämä merkitsee sitä, ettei asemalle saapuvan junan kärjestä voi enää bongata siellä istuvaa zombieta.

Suunnitelma on nostattanut suuren turvallisuuskeskustelun teemalla automaattiset vs. kuljettajalla varustetut junat.

Mielestäni koko keskustelu on ajautunut pahasti sivuraiteelle. Julkisuudessa on kokonaan sivuutettu suunnitelman tuomat mittavat säästöt julkiselle liikenteelle. Kukaan ei ole puuttunut siihen nykyisin vallitsevaan epäkohtaan, että metrojunan kuljettajat saavat ajaa ilmaiseksi metrossa työpäivänsä aikana.

Lasketaanpa hieman. Yksi kertalippu maksaa kaksi euroa. Jos ajatellaan että jokaisessa junassa on yksi kuljettaja, joka ajelee ilman lippua edestakaisin Ruoholahdesta Mellunmäkeen tai Vuosaareen ja niitä junia on samaan aikaan liikkeellä ihan helvetin monta, on säästö ihan helvetin monta kertaa kaksi euroa tunnissa. Tai jos ajatellaan, että yhden kuljettajan työvuoro (kai niillä jotkut työajat on) kestää vaikka kahdeksan tuntia, on säästö yhtä kuljettajaa kohti 16 euroa päivässä. Kuukaudessa tämä tekee yli kolmesataa euroa. Ja kun tämä summa kerrotaan kuljettajien määrällä (ja veikkaan että kuljettajia on vielä enemmän kuin metrojunia, joita siis oli ihan helvetin monta) saadaan aivan käsittämättömän iso kasa rahaa.

Tietysti, jos käytetään vaikka pankkikorttia tai jotain muuta nykyaikaista maksuvälinettä, ei se kasa ole iso mutta silti!

Siis meillä on yhteiskunnassamme ammattiryhmä, jonka toimenkuvaan kuuluu, että saa ajaa ilmaiseksi metrolla tuntikausia joka päivä, kun muut joutuvat siitä lystistä maksamaan.

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa, jossa edes paperityöläisiä ei varmuudella päästetä työpaikalleen, on tällainen yhden ammattiryhmän suosiminen muiden kustannuksella kestämätön tilanne.

Mielestäni joukkoliikennelautakunnan pitäisi suoraselkäisesti ilmoittaa saman tien automaattimetroiluun siirtymisestä niin nopealla aikataululla kuin mahdollista ja siirtymäajaksi olisi ehdottomasti vaadittava, että metron kuljettajat maksavat omat matkansa, mikäli haluavat hengailla junissa sellaisten ihmisten kanssa, jotka käyvät ihan oikeissa töissä.

15 Comments:

At 23:11, Blogger Sun äitis said...

Täällä on Blogilistan mukaan ollut niin monta mukapäivitystä, etten melkein viitsinyt viidettä kertaa tänään tulla turhaa kolkuttamaan. Hämmästys oli siksi suuri vielä Kokkolassakin, kun tällä kertaa löytyi muutakin kuin pinaattia!

PS Onkos megafonijärjestelyt mitenkään edenneet?

 
At 23:13, Blogger Kuuluttaja said...

Ei mulla ole tietoa. Etkös sinä kuulu siihen palkintoraatiin?

 
At 23:23, Blogger Sun äitis said...

Aijaa, tarkoittaako se raatiin kuuluminen, että meidän itse pitää tehdä valintoja? Että sinä et todellakaan aio osallistua? (Minä olen sitäpaitsi jo esittänyt omat ehdokkaani palkinnon saajiksi ja lisäksi tarjonnut gaalakäyttöön penthaussia, joten nyt olisi sitten jonkun muun vuoro ideoida lisää.)

 
At 23:26, Blogger Kuuluttaja said...

Mä luulen, että mä olisin jäävi.

 
At 23:38, Blogger Kaura said...

Tärkeää kansalaissurinalismia taas Kuuluttajalla. Käyvätkö lipuntarkastajat koskaan ohjaajankopin puolella? Ai-van. Paljon on mädännäisyyttä, nepotismia ja muuta kotiinpäinvetoa liikennelaitoksella.

 
At 23:56, Blogger Ohari said...

Hienoa että puutuit, Kuuluttaja, tähän kaihertavaan epäkohtaan!

Kuinka paljon löytyykään samalla tavalla asemassaan yhteiskunnan varoja käyttäviä ammattihenkilöitä! Olen aina ollut, katkera on väärä sana mutta, turhautunut ja vihainen siitä, että koululaitoksen keittäjät saavat mättää itseensä ihan miten paljon tahansa pinaattikeittoa ja munia ja lihapiirakoita, eikä niiltä varmaan voitakaan säännöstellä, että vähän vaan tuosta kauhakaupalla maistellaan onko tarpeeksi suolaa, ja samaan aikaan tuhannet ja taas tuhannet kultt*koululaiset kärsivät nälkää ja apatiaa! Onko se oikein, kysyn vaan!

 
At 00:11, Blogger Kuuluttaja said...

Mullakin oli tänään päivällä vähän nälkä :(

 
At 22:00, Anonymous Anonyymi said...

Jumatsukka! Mä nostan kapinan! Oon sormet verissäpäin nakuttanut itelleni matkalippuja kännykällä (koska hävitin matkakortin jonnekin- onneksi siinä ei ollut enää aikaa tai mitään jäljellä). Ja nyt sitten mulle kerrotaan, ettei ne kuskit maksa matkasta mitään!
Naamioidun heti huomenna metrokuskiksi ja näytän tarkastajatädille pinaattilettua rehvakkaana, jos osuvat kohdalle.

Kuulis, kiitos tästä valistuksesta. Säästämälläni rahoilla tarjoan sinulle kaljan joku kerta.

 
At 22:01, Anonymous Anonyymi said...

Ai niin ja megafonijärjestelyistä. Aletaan nyt toimimaan, ettei gaala kuivu kasaan kuin Hjalliksen avioliitto tai Karp... äh.

Mulle käy mikä vaan, missä vaan, koska vaan.

 
At 23:45, Blogger Mikko Moilanen said...

Kuuluttaja, sinullakun on niitä suhteita Paaviin, niin haluaisin kysyä, että voiko tänne tulla ripittäytymään? Minä olen taas tehnyt vähän syntiä..

 
At 00:23, Blogger Kuuluttaja said...

Seuraava koppi, olkaa hyvä.

 
At 09:42, Blogger Jari Sedergren said...

Oletko ajatellut millaista ylellisyyttä on olla taksinkuljettaja? Koko ajan saa olla radio päällä ja voi seurata kovan luokan livelähetystä takapenkiltä. Eikä rahan tuloa voi estää.

Millaista on työ Alkossa? Minä en utele, kysyn vaan.

 
At 09:45, Blogger Mikko Moilanen said...

(Ripittäytyy)

Olen akateeminen nuorimies ja etsin aviopuolisoa. Kengännumeroni on 43. Lompakkoni on tyhjä. Varaa ei ole siis puhua mitään, jos ei ole varaa yrittää iskeä naisiakaan.

Kaikki alkoi eilen aamulla.. (tähän kertova ääni taustalle ja Oikeaa Kuvaa tapahtumista.

Unohdin mainita lähteet ja käymäni koulun. En kertonut, että olen ollut kuulutuksen koulutusohjelmassa enkä edes maininnut Mitvitin nimeä. Saanko syntini anteeksi?

 
At 09:58, Anonymous Anonyymi said...

Yhtäkkiä sieluni silmät näkivät lautakunnan kokouksen jonne oli sihteerin kautta
( http://www.hel.fi/HKL/suomi/07_hkltietoa/jlk/index.html )
laitettu automaattimetroa ylläolevin perustein kannattava viesti.

Huokaus. Täm ol hyvä!

 
At 21:38, Blogger Helen said...

Nyt tyrskähti viimeiset kevytoluet näppikselle, niin räikeä epäkohta oli tuotu näin nasevasti esille! Toivottavasti asialle tehdään jotain ja pian! Täällä sitä tavalliset työssäkäyvät ihmiset joutuvat olematonta vessapaperia kaupasta hakiessaan (onneksi löytyi talouspaperia) vähentämään kortilleen varattua arvoa, ja kuskit vaan ilmaiseksi porskuttaa! Onneksi luin jostain, että niiden kuskien kaikissa taukotiloissa ei välttämättä ole paperia vaikkei mitään työsulkua olisikaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home