maanantaina, helmikuuta 28, 2005

Ymmärrä esimiestäsi

Tämän 318-osaisen artikkelisarjan ensimmäisessä osassa käydään läpi työelämässä eteentulevia tilanteita, jolloin alaisen on harkittava, miten ilmaista asiansa niin, että esimies osaa arvostaa alaisensa terävänäköisyyttä ja kypsyyttä työntekijänä yrityksen edun tästä kärsimättä.

Brittipomojen mielipiteisiin perhehtynyt konsulttiyritys The Aziz Corporation raportoi että alaisten valheet eivät esimiesten mielestä käy laatuun – paitsi siinä tapauksessa, että niitä kuulevat asiakkaat ja kyseessä ovat niin sanotut valkoiset valheet. Jälkimmäisessä tapauksessa totuuden muuntelua pitää hyväksyttävänä 37 prosenttia esimiehistä ja vieläkin useampi siinä tapauksessa, että näin turvataan oman organisaation etu.

Kuulutuksen koulutusohjelman mielipidetähystysosasto (Mi-Täh) sai haltuunsa kansainvälisen esimiesliiton koulutusmateriaalia, jossa alaisten kykyä selvitä erilaisista käytännön pulmatilanteista pyritään pisteyttämään. Seuraavassa sovellamme pistetaulukkoa joihinkin työelämässä eteentuleviin tilanteisiin. Positiiviset pisteet kertovat esimiehen arvostuksesta. Negatiivisten pisteiden kertyminen taas kertoo esimiehelle, ettei alainen ole tehtäviensä tasolla ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa siihen, että se rasittava kestätyöntekijä ohittaa jo vuosia yritystä palvelleen myyjän organisaatiohierarkiassa.

Työskentelet helsinkiläisessä kodinkoneliikkeessä myyjänä. Asiakas, jolle viime viikolla myit mikroaaltouunin 8000 eurolla saapuu liikkeeseen ja valittaa, että laitteeseen ei tule kuvaa, vaikka se on kytketty ohjeittesi mukaisesti taloyhtiön antenniverkkoon.

Pahoittelet erehdystäsi ja kerrot, että se johtuu kärsimästäsi ummetuksesta. Suostut laitteen palautukseen ja maksat asiakkaan rahat takaisin. -5 pistettä.

Kerrot, ottavasi laitteen takaisin, mutta valitettavasti malli on vanhentunut jo niin pahasti, että liike voi hyvittää siitä korkeintaan 400 euroa. +2 pistettä.

Kerrot asiakkaalle, että kyseessä on niin moderni laite, että se tarvitsee toimiakseen digiboksin. Myyt asiakkaalle digiboksin 1500 eurolla. +5 pistettä.

Esimiehesi on joutunut uurastamaan kovasti ansaitakseen kannuksensa. Valitettavasti hänen sosiaalinen elämänsä on kärsinyt tästä. Vaimo on ottanut eron ja pakannut lapset ja koiran mukanaan. Ystäviäkään hänellä ei ole. Esimiehesi ilmoittaa halukkuutensa tulla syömään päivällistä luoksesi illalla.

Kerrot, että kärsit pahasta ummetuksesta eikä päivällinen tule kuuloonkaan. -4 pistettä.

Kerrot, että aiot työskennellä koko illan opiskellen kodinkoneiden käyttöohjeita. -1 piste. (periaatteessa ihan hyvä juttu, mutta esimiehesi saattaa aavistaa, että tavoittelet hänen asemaansa työpaikan hierarkiassa)

Kerrot, että olet menossa mikroaaltouunin hankkineen asiakkaan luokse katsomaan jalkapalloa ja syömään popcornia. +5 pistettä.

Lievästä epäröinnistäsi huolimatta esimiehesi haluaa lähteä mukaan asiakkaan luokse katsomaan jalkapalloa ja syömään popcornia. Saavutte asiakkaan kotiovelle, mutta tämä haukkuu sinut ja edustamasi liikkeen pataluhaksi ja uhkaa usuttaa poliisit kimppuunne, mikäli ette poistu paikalta saman tien.

Sanot esimiehellesi, että sekaannus johtuu kalenterisi yhteenliimautuneista lehdistä. -4 pistettä.

Toteat naureskellen esimiehellesi, että asiakkaalla taitaa olla se aika kuukaudesta. +1 piste.

Kerrot esimiehellesi, että olet huolissasi asiakkaasi mielenterveydestä, koska tämä on jo kuudes kerta viikon aikana kun näin käy. +4 pistettä.


Olette päätyneet esimiehesi kanssa läheiseen baariin. Loppuillasta esimiehesi uskoutuu sinulle ja kertoo aina halunneensa harrastaa villiä seksiä kanssasi.

Kerrot esimiehellesi, että kärsit ummetuksesta. -5 pistettä.

Toteat esimiehellesi, että periaatteessa hieno idea, mutta et ole varsinaisesti siihen suuntaan kallellaan. 0 pistettä.

Kerrot esimiehellesi, että mikroaaltouunin ostanut asiakas on vahvasti siihen suuntaan kallellaan ja saattelet esimiehesi taksiin. +5 pistettä.

7 Comments:

At 19:08, Blogger -X-J said...

Oletko muuten huomannut että:

Kuuluttajien usko omaan talouteensa oli helmikuussa vahvempi kuin koskaan aiemmin?

 
At 19:26, Blogger Kuuluttaja said...

Kyllä, mutta se saattaa johtua pelkästään VR:n junien myöhästelyistä. Automaattikuulutuksia on jouduttu korvaamaan manuaalisilla ja se taas tietää ylitöitä.

 
At 18:50, Blogger Ohari said...

Hei,

haluaisin tiedustella seuraavaa: katsotaanko tässä testissä laksatiivin käyttö dopingiksi?

Nimim. "Masentavan huonot pisteet itsestä riippumattomista syistä"

 
At 18:59, Blogger Kuuluttaja said...

Periaatteessa kaikki mikä on firman eduksi lasketaan positiiviseksi. Oli se sitten laksatiivilla tai ilman.

 
At 20:53, Blogger Kaura said...

Ihanaa, että tätä kamaa saa noin monta osaa. Meidän koko perhe odottaa seuraavaa jaksoa peppu kuumana.

 
At 21:50, Blogger Kuuluttaja said...

Kaura, en tiedä, pitäisikö minun olla imarreltu vai järkyttynyt siitä, ettei teidän perheessä keksitä kuumentuneille pepuille muuta käyttöä.

 
At 11:09, Blogger Kaura said...

Onkohan tuossa jokin kompa. Yritrin paistaa häränsilmää mutta peppu ei ollut sittenkään tarpeeksi kuuma.

 

Lähetä kommentti

<< Home